Volver al resumen

17/10/2018

El dret a ser grassa

Les pressions estètiques que patim les dones són innegables. Per poder ser descrita com una dona "desitjable", hauràs de fer mans i mànigues. No t'engreixis, fes esport, no envelleixis, somriu, sigues simpàtica i no portis la contrària.
Davant d'això, moltes dones s'han revoltat contra aquestes pressions i han iniciat una lluita personal i col·lectiva per combatre els asfixiants models de bellesa actuals. Una d'aquestes lluites més mediàtiques, la lluita contra la dictadura de la talla 36, ha estat batejada com a moviment curvy.
L'objectiu del moviment és reivindicar el dret a ser grassa. Però no sembla que apunti a l'abolició de les pressions estètiques. És a dir, un moviment que vol reivindicar que les dones no hem de condicionar el nostre físic al fet de ser desitjables a ulls dels homes s'està centrant en demostrar que les dones grasses també són sexys. S'està apel·lant a allò que es vol destruir enlloc de centrar aquests esforços en treballar perquè es tingui el cos que es tingui, no sigui rellevant quina objectivació en fan els homes. Es fa servir un adjectiu, curvy, que és innegablement eufemístic. Com es pot reivindicar el dret a ser grassa si ni tan sols ens atrevim a dir-ho? Curvy és una paraula amb un so musical i agradable que fa referència, simplement, al fet de tenir curves. L'enorme marge de maniobra que deixa aquest concepte ha estat aprofitat, òbviament, per les grans marques de moda. Tothom s'ha apuntat al carro de les curvy, utilitzin la talla que utilitzin. D'aquesta manera, entren dins el moviment curvy des de models del Zara fins a instagramers amb sobrepès.
Enlloc de centrar els esforços a crear un nou concepte que faciliti que les dones continuem essent objectivades hauríem de treballar totes juntes contra allò tan implícitament asfixiant del concepte sexy. Enlloc de dir que les dones curvy (sigui el que sigui això) també són sexys, centrem-nos a lluitar en contra de l'obligació de ser desitjables.Volver al resumen


D'aquí estant
Blog de Maria Vidal