Volver al resumen

07/02/2022

Rèquiem per a Junts

Els esdeveniments d’aquesta setmana al Parlament han creat les bases per a la política autonòmica del futur immediat. Més enllà dels precedents jurídics que s’han establert, hem presenciat el naixement d’un precedent polític que pot condemnar Junts a la irrellevància parlamentària i institucional.

Laura Borràs no és només una de les dirigents més destacades de Junts. És l’element que marca la diferència entre Junts i la resta de partits, amb una destacada trajectòria professional. Borràs era l’última dels independents de Junts que mantenia la imatge de transversalitat. I la figura que justificava que Junts no era un partit d’ordre i comandament, sinó un espai on convergien diferents perspectives unides puntualment per a la independència. Ara, però, amb els fets d’aquesta darrera setmana, Borràs ha decidit aferrar-se a la cadira transportant-la immediatament al calaix de sastre dels polítics professionals. Borràs ja n'és una més.

Les conseqüències d’aquesta acció aniran molt més enllà de la seva figura i afectaran tot el projecte de Junts. La buidor ideològica de la formació es farà més evident que mai. Si ja no podran presumir de ser els qui no s’arronsen, en què quedarà el projecte de Junts?

Fa temps que Junts havia d'haver endreçat els seus principis en un manifest ideològic coherent. Però es troben parasitats per la militància convergent per excel·lència, la JNC, i compten amb dinosaures destacats de CDC a les seves files. Hi ha figures dins de Junts, doncs, que tindrien problemes per defensar les escoles concertades, la reducció de la despesa pública o els Jocs Olímpics del Pirineu.

Fins ara, aquesta indefinició ideològica no tenia conseqüències electorals, ja que aconseguien situar el debat en l’estratègia independentista, tot esgarrapant vots a ERC. Els bons resultats electorals de Junts eren producte de la teoria de la confrontació intel·ligent i la desobediència o simplement gràcies a la figura de Carles Puigdemont. D’ara endavant però, hauran de combatre de tu a tu amb una ERC perfectament organitzada tant en el camp ideològic com en l’independentista.

Amb els fets ocorreguts al Parlament aquesta setmana, tot el capital polític de Junts se'n pot anar en orri. Si Junts vol sobreviure ha d’assumir que ja no es poden presentar només com l’antònim d’ERC a les institucions. Hauran de presentar un programa electoral recolzat en uns principis. Hauran de definir el seu espai ideològic i afrontar l’inevitable trencament intern que se’n derivarà. Els dirigents de Junts hauran d'aconseguir reconciliar els corrents interns o ja poden començar a afinar el violí abans que el vaixell s’enfonsi.Volver al resumen


D'aquí estant
Blog de Maria Vidal