Volver al resumen

12/11/2019

Encongint la base

Les passades eleccions del 10N ens han deixat diversos titulars pel que fa a l’independentisme que, amb un 42,6% dels volts, ha tret el percentatge més alt mai vist en unes eleccions generals. A més, la introducció de la candidatura de la CUP ha ajudat encara més a representar aquest sector en lloc de perjudicar-lo electoralment i, altre cop, una candidatura independentista ha guanyat les eleccions a Catalunya. Tot i això, si examinem més a fons els resultats, veiem que ERC ha perdut 150.000 votants i 2 escons, mentre JxCat ha augmentat en més de 25.000 votants i l’estrena de la CUP en unes generals ha aglutinat 130.000 vots més que els que va rebre Front Republicà.

La lectura d’aquests resultats no es pot deslligar de la reacció a la sentència. Ens trobem en un context complicat pel que fa a la relació entre els partits independentistes i la seva base electoral. Majoritàriament des de la base del sector independentista s’ha considerat massa tèbia la reacció d’ERC a les protestes i s’ha condemnat per activa i per passiva el paper repressor dels Mossos, controlats per JxCat. Amb el resultat de les eleccions a la mà veiem que ERC continua guanyant en els territoris més complicats per l’independentisme, cosa que demostra que la seva estratègia de moderació del discurs els continua servint per robar vots als Comuns. Pel que fa a JxCat, els seus bons resultats en zones clarament independentistes fan suposar que no hi ha hagut una gran culpabilització del partit per la conducta dels Mossos. Mentrestant, la CUP continua fent-se forta també en els grans feus independentistes i amb una presència marginal en l’anomenat cinturó roig.

Així, doncs, l’independentisme ha crescut, sí, però cal assenyalar clarament en quin sentit està creixent. Entre els sectors tradicionalment independentistes ERC està perdent pistonada en favor de JxCat i la CUP, que creixen entre els votants que prioritzen més la independència. El discurs mainstream independentista s’està movent cap a un escenari més unilateral i de resposta contundent a l’estat, eixos on JxCat i la CUP són més forts. L’estratègia d’ERC s’ha imposat en el sentit que continuen sent el primer partit a Catalunya, però ho està fent amb una dinàmica de terra cremada que va perdent base electoral independentista, que va ser la que, en un inici, els va portar a ser un partit de masses. ERC, doncs, s’estaria cavant la seva pròpia tomba, perquè encara que a curt termini aquesta estratègia sigui efectiva, els votants que està aconseguint són completament conjunturals amb una fidelització molt baixa, producte del seu canvi de discurs. L’últim partit que va gaudir d’un ascens meteòric amb estratègies curt terministes i anant a buscar el discurs més còmode per guanyar vots indiscriminadament acaba de perdre el 82,5% dels seus escons.Volver al resumen


D'aquí estant
Blog de Maria Vidal